logo

Hääkuvat

Häävalokuvaaja Mika Hiltunen – Hyvä hääkuva kestää aikaa ja siitä näkyy ennakkosuunnittelu

Hyvin suunnitellusta hääkuvasta välittyy tunne. Paikan, värien ja tekniikan kautta hääkuvan lopputulos on verkkokalvoilla jo kauan ennen kameran laukaisua. Hääkuvan muotokielen tulee kestää aikaa ja olla samalla nykyaikainen. Hääkuvan pitää toimia niin seinällä kehyksissä kuin sosiaalisessa mediassakin. Hyvä hääkuva kestääkin katsetta koko eliniän.

Hääparilla on usein paikka valittuna hääkuvalle, ellei kuvata studiossa. Hääkuvauspaikka valikoituu usein vihki- tai juhlapaikan lähellä tai näiden välillä, jotta siirtymisiin ei menisi hääpäivästä aikaa. Tampereella Hataanpään puisto on omaa luokkaansa hääkuvauksen miljöönä. Monimuotoinen puistoalue, vanhoja kauniita puita, järven rannat ja kaksi eri kartanoa erilaisine rappusineen houkuttelevat paikalle hääpareja. Suosittuna kesälauantaina tuntuu, että Hataanpäässä on hääkuvaajia ja hääpareja ruuhkaksi asti.

Näsinpuisto on myös toimiva ja siellä kartanomuseo Milavidan remontti on tuonut kartanolle uutta elävyyttä. Tammerkosken rannalle sijoittuu vanhoja tehdasrakennuksia, koskenrantaa ja kivisiltoja, jotka sopivat hyvin hääkuvan taustaksi. Tampereen tuomiokirkon alue istuu erinomaisesti hääkuvaukseen, pihalla on vanha harmaakivikirkko upeine kaariaukkoineen.  Messukylän vanha kirkko sopii myös monenlaiseen hääkuvaukseen.

Usein hääparin kanssa käydään etukäteen kuvauspaikalla samaan kellonaikaan, kun kuva hääpäivänä otetaan. Siinä nähdään tekniset rajoitteet kuville, valon suunta, kuvaussuunnat ja samalla voidaan koekuvata, jolloin varsinaisena hääpäivänä hääkuva syntyy nopeammin. Toki ulkona joutuu aina varautumaan hääpäivän yllätyksiin. Säänvaihtelut, tuuli ja muut luonnonilmiöt voivat tulla todella yllättäen vastaan. Hääkuvaaja pystyy kuitenkin yllättävissäkin tilanteissa löytämään uusia kulmia muuttuneen tilanteen korjaamiseksi.

Hääkuvaus studiossa onnistuu aina
Hääkuvaus studiossa poistaa ulkokuvauksen yllättävät elementit. Sisällä kuvatessa sade, tuuli tai pilvien vaihtelut jäävät pois. Koko kuvaustilanne on täysin kontrolloitu.
Valokuvaaja ohjaa studiossa hääparia parhaimpien kuvien saamiseksi. Hääpäivään liittyy monenlaisia yksityiskohtia ja aina paljon tunnetta. Paras neuvo hääparille on olla rento ja luonnollinen. Keskinäinen tunne, rakkaus taltioituu kuviin heittäytymällä hetkeen.
Joskus voi olla hankala  mieltää minkälaista hääkuvaa haluaa. Tällöin voi esimerkiksi tuoda kuvaajalle muutaman esimerkin ja vaikkapa parista kuvan joka tuntuu itsestä hyvältä.

Itse aloitin valokuvaamisen jo 10-vuotiaana. Nuorena teatteri imaisi mukaan ja valaisin sekä ohjasin valaistuksia näytelmiin. Lahden teattereista kulkeuduin Tampereen Teatterin valomestariksi. Valokuvaaminen on kulkenut käsi kädessä teatterin tekemisen kanssa. Teatterin valaiseminen on antanut paljon studiokuvaamiselle. Studioni on lähellä yleisimpiä Tampereen vihki- ja juhlapaikkoja.